Uzuc in presa Prahoveana /

EXCLUSIV: UZUC Ploiesti a construit coloane de rectificare pentru o rafinarie din Prahova

Compania UZUC Ploiești a realizat coloanele de rectificare pentru o rafinărie din Prahova, acestea fiind proiectate și executate în conformitate cu EN 13445 și PED 2014/68/EU. Proiectul s-a derulat pe parcursul a 5 luni, ianuarie – iulie 2018.

Aceste echipamente deservesc o instalație de rectificare din rafinărie, în cadrul căreia se realizează o separare pe baza diferenței temperaturilor de fierbere a componenților care fierb într-un anumit interval de temperaturi, dintr-un amestec lichid omogen.

UZUC PLOIESTI a fost înființată în anul 1904, având ca obiect de activitate fabricarea de armament și repararea de vagoane pentru calea ferată. Începând cu anul 1953, uzina și-a reorientat activitatea către repararea de motoare Diesel, cisterne de transport pe calea ferată a lichidelor periculoase și repararea instalațiilor de foraj petrolier și prospecțiuni geologice.

În anul 1959, uzina se reprofilează pe execuția de vase sub presiune pentru industria chimică, petrochimică, energetică, metalurgică s.a.m.d. și se începe construcția unor noi sectoare: Secția Cazangerie Grea, finalizată în anul 1961 și Secția Forjă Mecanică finalizată în anul 1966.

Din anul 1962, societatea începe să fie cunoscută sub denumirea de UZINA DE UTILAJ CHIMIC ȘI PETROLIER – Ploiești.

În perioada anilor ’70, UZUC a asimilat echipamente pentru execuția de utilaje destinate instalației pilot de Apă Grea; a livrat la IRNE Pitești (în prezent RENEL – I.C.N. Pitesti) echipamente auxiliare pentru reactorul de cercetări nucleare, sub licența US. De asemenea, UZUC a fost principalul furnizor pentru industria chimică și petrolieră, producând utilaje cum ar fi Stripere și Scrubere pentru instalații de Uree (sub licență STAMICARBON), Schimbătoare de căldură pentru instalații de amoniac (sub liciență KELLOG), utilaje de înaltă și joasă presiune pentru instalații de etilenă și polietilenă.

În anul 1993, UZUC a fost prima companie din România care a obținut Certificarea Sistemului de calitate ISO 9002, acordat de Lloyd’s Register Quality Assurance. În anul 1999, prin implementarea strictă a cerințelor de asigurarea calității și pentru activitatea de proiectare, UZUC a fost certificată în conformitate cu Standarul Internațional ISO 9001:1994

Începând cu luna februarie 2002, societatea UZUC S.A. Ploiești a intrat în categoria societăților private, făcând parte din Grupul SCR (Serviciile Comerciale Române).

În prezent, în UZUC sunt aproximativ 300 angajați, ce fac parte din ateliere și secții de producție, asamblare utilaje, asigurarea calității și control, departartamentele tehnice și administrative etc.

Producția UZUC este orientată preponderent către execuția de utilaje sub presiune pentru rafinării, industria chimică, petrochimică și energetică: schimbătoare de căldură – diferite tipuri constructive și clase de execuție, definite de TEMA Standards; vase presiune și coloane; structura metalică pentru vasele sub presiune verticale executate în UZUC; autoclave pentru industria materialelor de construcții; skidu-ri pentru utilajele executate în UZUC.

Pentru compania GE Oil & Gas, UZUC a acumulat o experiență de peste 14 ani în execuția de baterii de schimbătoare de căldură – tip Performance Heater, rămânând în continuare singurul furnizor european calificat de GE pentru acest tip de utilaje.

În prezent întreaga activitate din UZUC este acoperită de Manualul Sistemului de Management Integrat (ISO 9001:2008 & ISO 14001:2004 & OHSAS 18001:2007) și ASME. Pentru finalizarea comenzilor, UZUC a aplicat în timpul activităților de proiectare și fabricare, împreună cu standardele clienților și specificațiile tehnice, și pe cele proprii.

Ca o recunoaștere a calității și a livrării utilajelor la timp, UZUC a fost nominalizată, în 1998 și 1999, ca fiind „Cel mai bun furnizor pentru Europa Centrală și de Est” de către GE Power Systems U.S.A.

Urmare a multor audituri de calitate, UZUC a fost inclusă  pe Lista Furnizorilor Aprobați de către companii cunoscute în întreaga lume, cum ar fi: Total, ExxonMobil, Shell, KOC, KNPC, Aramco, General Electric, Foster Wheeler, Snamprogetti etc.

“Trecutul nostru ne-a îndemnat să fim întotdeauna o companie cu un viitor, tot timpul gata de îmbunătățire, tot timpul conștienți că o lucrare este o activitate făcută de cineva în beneficiul altcuiva, în special prin capacitatea de a oferi în avans, de ce are mai mare nevoie: calitate, soluții și, mai presus de orice, seriozitate. Sperăm să câștigam un rol tot mai important în sectorul energetic, care este în creștere rapidă pe piața mondială”, afirmă oficialii companiei.